Wat levert een ochtendritueel jou op?

Health & Lifestyle - 15/10/2018

De ochtend beginnen met 3 keer drukken op de snooze knop, waarna je met een hoop moeite ontwaakt uit je slaap. Herkenbaar? Misschien herken je jezelf ook wel in dit stukje: wanneer je eindelijk een beetje wakker wordt, lig je in de eerste 15 minuten te scrollen door je mails en social media posts. Vermoeid en je hoofd meteen vol met vragen en to-do's stap je uit bed. Je weet dat dit niet de beste manier is om je dag te starten, maar hoe breng je hier verandering in? Je wil je ochtendroutine aanpassen, maar hoe? Gelukkig hebben wij er onderzoek naar gedaan! Lees hier hoe je een ochtend ritueel kan uitvoeren, die positief impact heeft op de rest van je dag.

Wat is een ochtend ritueel?

Een ochtend ritueel is iets wat je elke ochtend doet om je dag zo goed mogelijk en stress-vrij te beginnen. Het geeft je een reden om uit bed te komen en het zet de toon voor de rest van je dag. Na een tijdje kan het zelfs een grote impact hebben op je gezondheid en welzijn. Succesvolle mensen zweren bij een vast aantal dingen die ze ‘s ochtends doen na het opstaan. Er is een website hieraan gewijd: mymorningroutine.com. Een ritueel hoeft niet veel tijd te kosten, 10 minuutjes is meestal al voldoende. De sleutel tot succes? Voer het elke ochtend meteen uit nadat je wakker wordt.

Geen tijd voor een ochtendritueel? Probeer een uur eerder naar bed te gaan zodat je een uur eerder op kan. Geloof ons, het is zeker de moeite waard.

1. Me-time

Nee, je hoeft niet meteen bereikbaar te zijn voor de buitenwereld zodra je je ogen opent. Plus, wie wordt blij wakker van alle mail en social media notificaties? Houd je mobiel nog even op flightmode en pak de tijd om relax uit bed te stappen. 

2. Glas citroenwater

Het drinken van citroenwater in de ochtend zorgt voor een boost van je energielevel. Doe dit op de nuchtere maag en wacht vervolgens 15-30 min met eten en drinken. Er zitten boordevol voedingsstoffen als Vitamine C, kalium en anti-oxidanten in citroenen, die zorgen voor een energieboost. Weeg je minder dan 70 kg? Een halve citroen is voldoende. Weeg je meer dan 70 kg dan gebruik je een hele citroen. Drink het in combinatie met 150 ml water. (Onze brand manager zweert erbij!)

3. Rek en strek

Rekoefeningen bevorderen de bloedsomloop. Dat is fijn voor je spieren. Neem 5-10 minuten om goed je lichaam uit te rekken. Dit kan met de simpele yoga oefeningen in de onderstaande video. En of je soepel door de rest van je dag gaat! ;)

4. Ontbijten

Je hebt het vast vaker gehoord: een goed ontbijt is essentieel voor een goede start. Daar is geen woord aan gelogen. Kies voor een vezelrijke ontbijt (zoals havermout) om je energielevel een boost te geven. Inspiratie voor een gevarieerde ontbijt vind je hier.

5. Inspiratie

Waar word je oprecht blij van? Kooktechnieken, interieur, tech, marketing ontwikkelingen.. om maar wat op te noemen. Of simpelweg een stukje uit je boek te lezen. De ochtend is het ideaal dagdeel om nieuwe informatie en inspiratie op te doen.

6. Prioriteiten stellen

Duik niet meteen in je to-do's maar maak een lijstje. Bovenaan zet je (maximaal 3!) de prioriteiten voor de dag. En daaronder de overige to-do's. Zo kan je met een helder hoofd beginnen aan je werkzaamheden. 

Naast de ochtendritueel heeft je nachtrust een belangrijke rol in de goede start. Eerder hebben we een blog geschreven over hoe je een goede nachtrust bewaakt. Dat begint bij hoge kwaliteit beddengoed. Lees de blog hier

We hebben nog alle voordelen van een ochtendritueel voor je op een rijtje gezet:

· Gevoel van succes: je bent immers in staat geweest om vroeg op te staan en je dag goed, gezond en positief te beginnen.
· Meer energie: omdat je je lichaam de tijd en de middelen gunt om goed op te starten. 
· Verhoogde creativiteit, focus en helderheid.
· Gevoel van balans en minder stress: je staat eerder op, in plaats van de hele dag achter de feiten aan te lopen, loop je juist een stapje voor waardoor je minder stress hebt.


Naar de collectie